16 Nisan 2021 tarihinde Resmi Gazete’de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından 31456 sayılı Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmelik yayımlanmıştır. İlgili Yönetmelik gereğince, 30 Nisan 2021 tarihinden itibaren kripto varlıklar ödemelerde doğrudan ve dolaylı olarak kullanılamayacak.
Özetle; Yönetmelik ile beraber, kredi kartı ve benzeri araçlarla kripto para alım-satımı yapılamaz, kripto para hiçbir alışveriş için kullanılamaz, elektronik ödeme hizmeti sağlayıcısı kripto para hizmeti veremez.
Yönetmelik, Türkiye’de kayıtlı olan ya da Türkiye’de işlem yapabilen elektronik ödeme sistemlerini kapsamaktadır. Bu durumda, küresel kredi kartı ödeme sistemleri de dâhil olmak üzere, Türkiye’de aktif olan hiçbir elektronik ödeme sistemi kripto para ile işlem yapamaz ve yaptıramaz.
“Elektronik ödeme sistemi” ile bahsi geçen kuruluşlar, kripto para borsalarını elbette kapsamamaktadır. Dolayısıyla kripto para borsaları kullanılmaya ve buralardan işlem yapmaya devam edilmesinde hukuken bir sakınca bulunmamaktadır.
Yönetmelik, ilk kez kripto varlık tanımı yapması açısından önem arz etmektedir. Bu, Türkiye’de artık kripto varlıkların resmen ve hukuken tanınması ve tanımlanması anlamına geliyor.
Yönetmeliğin getirilmesindeki amaç, kayıt dışılığı önlemektir. Zira kripto transferlerinde banka dışında hiçbir kurum aracılık edemez. Böylece 30 Nisan 2021 tarihinden itibaren bankalar üzerinden tüm kripto işlemleri takip edilebilir hale gelecektir.
İlgili yönetmelik şöyledir:
YÖNETMELİK |
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından:
ÖDEMELERDE KRİPTO VARLIKLARIN KULLANILMAMASINA DAİR YÖNETMELİK
Amaç ve kapsam MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, ödemelerde kripto varlıkların kullanılmamasına, ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıkların doğrudan veya dolaylı olarak kullanılmamasına ve ödeme ve elektronik para kuruluşlarının kripto varlıklara ilişkin alım satım, saklama, transfer veya ihraç hizmeti sunan platformlara veya bu platformlardan yapılacak fon aktarımlarına aracılık etmemesine ilişkin usul ve esasların belirlenmesidir. Dayanak MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, 14/1/1970 tarihli ve 1211 sayılı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanununun 4 üncü maddesinin üçüncü fıkrasının (I) numaralı bendinin (f) alt bendi ile dördüncü fıkrası ve 20/6/2013 tarihli ve 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanunun 12 nci maddesinin üçüncü fıkrası ile 18 inci maddesinin altıncı fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır. Ödemelerde kripto varlıkların kullanılmaması MADDE 3 – (1) Bu Yönetmeliğin uygulanmasında kripto varlık, dağıtık defter teknolojisi veya benzer bir teknoloji kullanılarak sanal olarak oluşturulup dijital ağlar üzerinden dağıtımı yapılan, ancak itibari para, kaydi para, elektronik para, ödeme aracı, menkul kıymet veya diğer sermaye piyasası aracı olarak nitelendirilmeyen gayri maddi varlıkları ifade eder. (2) Kripto varlıklar, ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılamaz. (3) Kripto varlıkların ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılmasına yönelik hizmet sunulamaz. Ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıkların kullanılmaması MADDE 4 – (1) Ödeme hizmeti sağlayıcıları, ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıkların doğrudan veya dolaylı olarak kullanılacağı bir şekilde iş modelleri geliştiremez, bu tür iş modellerine ilişkin herhangi bir hizmet sunamaz. (2) Ödeme ve elektronik para kuruluşları, kripto varlıklara ilişkin alım satım, saklama, transfer veya ihraç hizmeti sunan platformlara veya bu platformlardan yapılacak fon aktarımlarına aracılık edemez. Yürürlük MADDE 5 – (1) Bu Yönetmelik 30/4/2021 tarihinde yürürlüğe girer. Yürütme MADDE 6 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı yürütür. |