Kripto para; fiziksel gerçekliği bulunmayan takas aracı olarak kullanılabilen, şifrelenmiş sanal bir para birimidir. Kripto parayı diğer paralardan ayıran en önemli unsur ise; bir otorite tarafından kontrol edilememesidir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte son yıllarda oldukça fazla duyulan ve rağbet gören bir konu olan kripto paraların; ülkemizde halen hukuki bir alt yapısı bulunmamaktadır.
Kripto paralar; bir otorite tarafından kontrol edilememesi ve kullanıcılar arasında doğrudan işlem yapılması sebebiyle devletlerin kuşkuyla yaklaştığı bir sistemdir. Ülkemizde de kripto para, BDDK tarafından şu şekilde açıklanmıştır; “Herhangi bir resmi ya da özel kuruluş tarafından ihraç edilmeyen ve karşılığı için güvence verilmeyen bir sanal para birimi olarak bilinen Bitcoin, mevcut yapısı ve işleyişi itibarıyla Kanun kapsamında elektronik para olarak değerlendirilmemekte, bu nedenle de söz konusu Kanun çerçevesinde gözetim ve denetimi mümkün görülmemektedir.’’
Dolayısıyla kripto paraların ülkemizde halen yasal bir alt yapısı bulunmadığı gibi herhangi bir kanun maddesinde de kripto paraya yer verilmemiştir. Fakat ülkemizde BTCTürk, Paribu gibi firmalar tarafından kripto para alış verişi yapılabilmektedir.
Ancak geçtiğimiz günlerde ülkemizde ilk defa bir kripto para hesabına haciz konuldu. Haciz konulan hesabın, BTCTürk firmasında bulunan bir kripto para hesabı olduğu bildirildi. Sosyal medya da yapılan paylaşımda BTCTürk firması tarafından şu ifadelere yer verildi; “Değerli kullanıcımız, hesabınız İstanbul 14. İcra Dairesinden gelen ihbarnameye istinaden 08/04/2021 tarihinde kapatılmıştır. İstanbul İcra Dairesi ile görüşerek icrayı kaldırmanız gerekmektedir. Hesabınızın kullanıma yeniden açılabilmesi için tarafımıza mahkemeden resmi bir yazı iletmeniz gerekmektedir. Bu bilgi gelmeden hesap kullanıma açılamaz. Mahkemeden icranın kaldırıldığına dair bir yazı iletmeniz halinde hesabınız kullanıma tekrardan açılacaktır. “
Bir yatırımcının, BTCTürk hesabında bulunan kripto paraya, borcu olması sebebiyle İcra Dairesi tarafından haciz konuldu. İstanbul 14. İcra Dairesinin işbu uygulamasıyla kripto paraların haczi ilk defa uygulamaya girmiş bulunmaktadır. 2019 yılında bir kişinin borsada bulunan TL hesabı İcra Dairesi tarafından haczedilmiş olsa da uygulamada ilk defa bir kripto para hesabı İcra Dairesi tarafından haczedilmiştir.
Daha öncesinde uygulamada böyle bir işlem olmaması nedeniyle emsal işlem niteliğine haiz işbu haciz, her ne kadar borçlular açısından lehe bir durum olmasa da alacaklıların alacaklarına ulaşabilmesi adına önemli bir adımdır.